A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Türelmi idő a parlagfű-mentesítésre--2010. 07. 03.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elrendelte, hogy a parlagfű-mentesítés ellenőrzésekor a hivatalok elsősorban a műveletlen területekre összpontosítsanak és gyakoroljanak türelmet azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik az árvíz, illetve a belvíz miatt nem tudták lekaszálni a parlagfüvet.
 

 

A parlagfű első kötelező kaszálásának határideje tegnap járt le, mától a földhivatalok és a jegyzők ellenőrizhetik a kül- és a belterületek parlagfűvel való fertőzöttségét. Czerván György agrárgazdasági államtitkár arra a kérdésre, hogy meddig áll fenn ez a türelmi idő, azt hangsúlyozta: ideiglenes megoldásról van szó, az csak a vis maior helyzet által érintett területekre vonatkozik, és addig tart, amíg nem rendeződnek a közlekedési viszonyok a földeken.

Az államtitkár közölte: együtt éreznek a gazdálkodókkal és a mintegy 2,5 millió allergiással is, de attól, hogy a gazdálkodókat megbüntetik a nem teljesítés miatt, a parlagfű még ott marad, mert ezek a területek megközelíthetetlenek. Hozzátette, hogy az ország bizonyos részein az utak járhatatlanok és lehetetlen a táblák megközelítése, tehát gyakorlatilag egy méltányos eljárásra hívta fel a miniszter a földhivatalok, a falugazdászok, illetve a települési jegyzők figyelmét.

Előrevetítette azt is, hogy egy átfogó parlagfű-intézkedés keretében a problémát kezelni fogják. Mint mondta, a parlagfűvel kapcsolatos jogszabályok már évek óta hatályban vannak és áttörő megoldást nem sikerült elérni. Czerván György hozzátette: átfogó parlagfű-mentesítési koncepcióval szeretnének előállni még az idén, de ez a mostani szezonra már nem kivitelezhető. Közlése szerint hathatós védekezést fog tartalmazni a koncepció, és több forrást fordítanának erre a célra, mert a jelenlegi "csak tűzoltásra elég, végső megoldást nem tud jelenteni".

Forrás: greenfo.hu