A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Átadták a világ legnagyobb szélfarmját--2010. 09. 27.

100 turbina pörög a kenti szélben. Óriás lépésnek könyvelik el Nagy Britanniában, hogy működésbe lépett a Thanet szélfarm 100 - nyílt tengerre épített - turbinája.

 

A világ legnagyobb szélfarmja annyi energiát termel meg, mint a világ összes szélerőműve együtt. A szélkerekek annyi energiát biztosítanak, hogy Skócia csaknem összes otthonát ellátják árammal.

A Kenti partvidékről látszó, nyolc sorban elhelyezett turbinák 35 négyzetkilométernyi területet foglalnak el. A szélerőművek mindegyike 115 méter magas és a lapátok 44 méteresek és 300 megawattot tudnak termelni, ez pedig 200 ezer otthon energiaellátását biztosítja az Egyesült Királyságban.

Nagy Britannia ezzel hatalmas lépést tett afelé, hogy elérje vállalt célját és 2020-ra energiaellátásának 15 százalékát szélenergiából nyerje. Thanet azonban nem sokáig lesz a legnagyobb, mivel már most tervezik a 140 hatalmas turbinával működő szélerőmű parkot Greater Gabbard nyílt tengeri részén és ezt egy még nagyobb követi a Temzén, amely ha elkészül 1000 megawatt előállítására lesz elegendő.

Bár a beruházást sok támadás érte amiatt, hogy rengeteg pénzt emésztett fel és azért is, hogy az alvállakozók csak egy kisebb hányada volt angol, hiszen a legnagyobb beruházó egy svéd vállalat volt, abban azonban mindenki egyetért, hogy Nagy Britanniában a Thanet elkészültével beindult egyfajta zöld ipari forradalom.

Forrás: Greenfo.hu