A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Zöld jelzés a Bátonyterenyére tervezett erőműnek--2010. 09. 29.

Jogerős építési és környezethasználati engedéllyel rendelkezik a Bátonyterenyére tervezett biomassza erőmű, a kivitelezés megkezdéséhez még a Magyar Energia Hivatal engedélye szükséges - mondta az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Egyesülés igazgatója.

 

Riba Róbert közölte: a beruházáshoz a Magyar Energia Hivatal engedélyét kell még megszerezni, ami az áramátvételre vonatkozó konkrét szerződést tartalmazza. Az előzetes csatlakozási szerződés már létezik, a végső döntést várhatóan akkor hozza meg a hivatal, amikor teljesen biztosítottnak látszik az alapanyag beszállítása.

Az erőmű talaj-, zaj- és hulladékszennyezésének mértéke megfelel a jelenlegi szabályozásoknak - mondta Riba Róbert, hozzátéve: a környezethasználati engedély kiadását lakossági fórum is megelőzte Bátonyterenyén.

A Nógrád megyei város ipari parkjában Szatmári Ferenc építené meg a 49,9 megawatt teljesítményű erőművet és a hozzá kapcsolódó üzemeket; az 50 milliárd forintos beruházás 40 százalékos arányban német többségű magántőkéből, 60 százalékban banki hitelből valósulna meg. A befektető korábban az MTI-nek azt mondta: a megújuló energiát előállító erőműhöz tüzelőként faforgácsot, napraforgóhéjat és repcét használnak majd, a beszállításra Bátonyterenye 100 kilométeres körzetében kötnek majd szerződést beszállítókkal. A Nógrád megye éves áramszükségletének megfelelő mennyiségű megtermelt áram mellett a sajtolt olajat is értékesítik.

Riba Róbert szerint 40 ezer négyzetméteres területen 12 ezer négyzetmétert épít be a beruházó, a főépületben kap helyet négy siló, a kazánház, a gépház és az irodák. A 20-25 éves élettartamra tervezett biomassza erőmű 100-120 ember foglalkoztatásával számol, ez a létszám több száz fős lesz a beszállítókkal együtt. Az erőmű működése évi 200 ezer tonna biomasszát igényel.

Forrás: greenfo.hu