A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...





 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Ismét szeméthullám a Tiszán--2010. 12. 09.

Kétszáz kilométeren sodor magával kommunális hulladékot az áradó Tisza. A helyenként több 100 négyzetméteres szennyezés csúcsa már elhagyta a Felső-Tiszát. Most csak az állati tetemeket emelik ki a vízből.

 

Kiterjedt hulladékgócok sodródnak az áradó Tisza magyarországi szakaszán - tudatta a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) védelemvezető-helyettese.

Csibrán Zoltán tájékoztatása szerint a jelenség a vízszint megemelkedésével együtt néhány napja észlelhető. A zömmel Ukrajnából, a kárpátaljai vízgyűjtő területek ártereiről származó háztartási hulladék laza foltokban, körülbelül 200 kilométeres hosszon terül szét. Ez a folyó teljes, mintegy 600 kilométeres magyarországi szakaszának körülbelül egyharmada.

A helyenként több 100 négyzetméteres vízfelületet beborító szennyezés csúcsa már elhagyta a Felső-Tiszát. Jelenleg a Közép-Tisza alsóbb szakaszain jár, miközben egy része lerakódik a folyó hullámterein - közölte a szakember. Jelezte: az elmúlt években szinte minden jelentősebb árhullám alkalmával érkezett a Tiszán hasonló szeméttenger.

A felszínen sodródó kommunális hulladék összegyűjtése azonban a magyar szakaszon szinte lehetetlen vállalkozás volna. Sem a pénzügyi, sem a személyi feltételek nem állnak rendelkezésünkre egy ekkora munkához” - magyarázta Csibrán Zoltán, aki szerint egy ilyen akció megvalósításához legalább ezer emberre, továbbá speciális eszközökre és technológiákra volna szükség. Ezek hiányában csak a lakosságra fokozott veszélyt jelentő állati tetemeket emelik ki a vízből.

Forrás: greenfo.hu