A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

A magyar EU elnökség eredményei biodiverzitás és GMO témakörben--2011. 07. 12.

Májusban az Európai Bizottság közzétette az EU 2020-ig szóló Biodiverzitás Stratégiáját, júniusban pedig az Európai Unió és további 12 tagállam aláírta a genetikai erőforrásokról szóló Nagoya Jegyzőkönyvet. Emellett a Bizottság új „GMO-javaslatcsomagot” is benyújtott.

 

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2011 első félévében Magyarország látta el. A magyar EU elnökség a spanyol és a belga elnökség által megkezdett munkát folytatta a trió elnökség harmadik tagjaként. Ezen kívül 2011. első felének munkáját nemzetközi és Európai Uniós folyamatok határozták meg mind a biológiai sokféleség, mind a genetikailag módosított szervezetekkel kapcsolatos témakörökben, amelyek a magyar elnökség prioritásai közé tartoztak. A félév során az alábbi főbb eredmények születtek:

A Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciáján (COP10, 2010. október 18-29. Nagoya, Japán) elfogadták az elkövetkezendő 10 évre szóló Stratégiai Tervet, amellyel összhangban elkészült az Európai Unió 2010 utáni időszakra vonatkozó Biodiverzitás Stratégiája. A Bizottság 2011. május 3-án tette közzé a Stratégiát, amelynek elfogadása - Tanácsi Következtetések formájában - ennek megfelelően a magyar elnökség feladata volt. Célunk a Stratégia a Közös Agrárpolitikai reformmal és a Közös Halászati Politika reformjával összhangban történő elfogadása volt, valamint az, hogy a legfontosabb természetvédelmi problémákra megoldást kínáljon.

A COP10 után egyéb nemzetközi folyamatok indultak meg, például a Nagoya Jegyzőkönyv aláírására való felkészülés, hiszen a Jegyzőkönyv 2011. február 2-án nyílt meg aláírásra, valamint a Pénzügyi Erőforrások mozgósításáról szóló Stratégia végrehajtásának kidolgozása, amelyet EU szakértői szinten a magyar elnökség kezdett meg az elnökségi félévben.

Megkezdtük az előkészületeket a Cartagena Jegyzőkönyv végrehajtásáról szóló második nemzeti jelentés elkészítéséhez mind az EU, mind a tagállamok nevében.

A Bizottság 2010. július 13-án új „GMO-javaslatcsomagot” nyújtott be, melynek célja – a tudományos alapokon nyugvó, meglévő európai uniós engedélyezési rendszer módosítása nélkül –annak biztosítása, hogy a tagállamok szabadon dönthessenek arról, hogy a területük egészén vagy egy részén korlátozzák, illetve megtiltják-e a GMO-k termesztését. Négy ülést szerveztünk meg és vezettünk le a témával foglalkozó ún. ad hoc munkacsoport számára.

A magyar elnökség által elért eredményekről bővebben az egyes témakörökhöz tartozó lenti linkeken tájékozódhat, valamint a pdf formátumban letölthető 3 oldalas összefoglalóból.

Vidékfejlesztési Minisztérium, Biodiverzitás- és Génmegőrzési Osztály: http://biodiv.kvvm.hu/

Forrás és további letölthető anyagok itt: www.greenfo.hu