A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Nagykörű rövid bemutatása--2006. 09. 29.

 

Nagykörű Szolnoktól 26 km-re ÉK-re a Tisza mentén található 1800 fős település. A falu a Tisza mellett egy ármentes magaspartra települt, amely a folyószabályozás előtt szigetként emelkedett ki a környező árterekből. A természetes magaspart és az ártéri szint ma is jól látható peremén az újkőkorig visszanyúlóan találhatók településnyomok, melyek szépen mutatják a hely kiváló adottságait: a szabályozások előtt a kiterjedt ártér a megélhetés biztonságát és az otthon védelmét egyszerre biztosította.
A falu első fennmaradt írásos említése 1212-ből a kolostorára vonatkozik, melynek romjai a legutóbbi időkig megtalálhatóak voltak. A ma is látható Illés-kő és a hozzá kapcsolódó monda a Török-kor harcairól mesél. A község a felszabadító háborúkat is átvészelve a 18. században látványos gyarapodásnak indult. 1751-ben telepítette az első szőlőt br. Orczy Lőrinc az ún. Homokra, mely aztán a híres germersdorfi cseresznye termőhelye lett a 19. sz. második felétől – Petrovay György földbirtokos-kertész-helytörténész munkásságának köszönhetően.

A 20. sz. első felében a körei kert- és gyümölcskultúra termékei híresek voltak a környező piacokon; és már ekkor fellendült az idegenforgalom is: a tiszai strandot mint Nagykörű „gyógyító homokját” emlegették az 1930-as években. A felszabadulás után a legnagyobb csapás a körzetesítés volt 1978-ban, melynek „eredményeképpen” pl. a helyi nyereséges TSZ – a kőtelki veszteségeshez csatolva – veszteséges lett.

A falu önállóságát 1990-ben nyerte vissza, amikoris az önkormányzat is megalakult. A polgármester Dr. Veres Nándor lett, aki azóta negyedszerre is megkapta a közösség bizalmát. A falu látványos fejlődésnek indult, mára gyakorlatilag 100%-os a közműhálózat, egyebek mellett új iskola, tájház, Tourinform iroda, panziók nyíltak. Legutóbb a strand fejlesztése és a Tájrehabiltációs Program beindítása kiemelendő.

Forrás: http://tiszatajkozpont.uw.hu/