A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Ne legyen vízerőmű a Murán!--2018. 11. 11.
Kulcsfontosságú lépést tett a 2018 tavaszi választások után megalakult szlovén kormány az ausztriai Stájerország és Szlovénia határán húzódó Mura-szakasz védelme érdekében.

 Az öt kormánypárt koalíciós megállapodásában rögzítették azt az egyezményt, mely szerint megvédik a Murát, és nem építenek vízerőműveket a folyón.

 
A WWF és a szlovéniai környezetvédelmi civil szervezetek üdvözlik a természetkárosító erőműprojektek elutasítását, valamint a szlovén döntéshozók elköteleződését a természetért és az emberekért. A legfontosabb lépés most az, hogy a kormány gyorsan cselekedjen, és a rögzített megállapodást tényleges tettek kövessék.
 
„A szlovén kormánynak végleg be kell fejeznie a vízerőmű-építéssel való riogatásokat, valamint azonnal le kell állítania a Hrastje-Mota mellett tervezett murai vízerőmű előkészületeit” – mondta Arno Mohl, a WWF Ausztria Mura-Dráva-Duna programvezetője.
 
A cselekvés sürgőssége nyilvánvaló: a tervek szerint az osztrák Spielfeld településtől jelenleg szabadon áramló Mura 50 folyamkilométer hosszan nyolc élettelen víztározóvá alakulna – mindez két Natura 2000-es terület közepén.
 
Egy 2017-es környezeti hatástanulmányból kiderül, hogy már az első tervezett erőműnek – melynek víztározója az osztrák határig nyúlna – végzetes ökológiai hatása lenne az ártéri erdőkre, a halállományra, valamint a régió természetes, felszín alatti vizeire. Ezenkívül két szakértő független jelentésében megállapította, hogy az erőmű a szomszédos országok – Ausztria, Horvátország és Magyarország – Mura-szakaszain is súlyos károkat okozna.
 
2018 márciusában több mint 77000 ember fordult egy nemzetközi petíció keretében az akkori szlovén környezetvédelmi miniszterhez, és követelték a Mura megóvását a további vízerőművektől. „Az új szlovén kormány döntése fontos lépés afelé, hogy a Murát szabadon áramló folyóként őrizzük meg a jövő generációi számára” – tette hozzá Arno Mohl.