A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Felértékelődő árterek--2010. 01. 03.

Jelentősen mérsékelni lehet a jövőben az árvizek pusztítását, hogyha a folyók életébe ismét visszakapcsolják az ártereket – vélekednek amerikai kutatók.

 

Az árterek manapság az egyik legveszélyeztetettebb élőhelynek számítanak, mivel előszeretettel vonják be az ártereket a mezőgazdaságba, vagy épp beépítik. Az elmúlt években sajnálatosan egyre több ember épített házat a folyók közelében, az egykori árterekben. Egy amerikai vizsgálat szerint azonban ezekre az árterekre a jövőben szükség lesz, mivel az egyre erősebb viharok okozta áradások pusztítását ezek segítségével lehet csak mérsékelni.

A Science hasábjain közzétett tudományos vizsgálat szerint azért van egyre nagyobb szükség az óvintézkedésekre, mert a klímaváltozás és a mezőgazdasági művelés változása miatt sokkal nagyobbak lehetnek a jövőben az áradások. A The Nature Conservancy's Global Freshwater Team egyik tagja szerint óriási problémát okoz, hogy egyre nagyobb területeket vonnak be a mezőgazdaságban, illetve az ártéri területek nagy részét parkosítják. A területek időnkénti elárasztása nemcsak az árvizek pusztítását mérsékli, de a víz jótékony hatással lehet az egykori ártéri részek élővilágára is.

Kaliforniában például nem akkor jelentkeznek a fenyegető árvizek, amikor gazdálkodnak a területeken, vagyis a betakarítás ideje lenne, így a mezőgazdasági termelésben nem okoz károkat a víz. A parkoknak sem tehet rosszat az ár, mivel az időnként elárasztott, egykor vizes élőhelyeknek kifejezetten jó tesz az ár, élénkíti az eredeti ökoszisztémát.

Forrás: Greenfo