A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Áder János a cianidos bányászat uniós betiltását sürgeti--2010. 01. 18.

Áder János a cianidos bányászati technológia teljeskörű európai uniós betiltásának támogatását kérte a környezetvédelmi biztos jelölttől.

 

A környezetvédelmi biztos jelölt mai szakbizottsági meghallgatásán Áder János európai parlamenti képviselő jelezte, hogy kezdeményezni fogja a cianidos bányászati technológia uniós szintű betiltását.

Janez Potocnik szlovén liberális jelölthöz intézett kérdésében Áder János emlékeztetett arra, hogy 10 évvel ezelőtt egy Romániában működő ausztrál-kanadai aranybánya vállalat óriási mennyiségű ciánnal szennyezte a Tiszát, Európa egyik legnagyobb folyóját. A környezeti kár borzalmas volt, a Tisza mentén élő embereknek okozott veszteség óriási. Kiemelte, hogy az évforduló azért is különösen fontos, mert az azóta eltelt 10 év sem volt elég arra, hogy ezt a technológiát és az újabb katasztrófák veszélyét teljesen megszüntessék. Sőt, ma is újabb bányákat akarnak megnyitni, ugyanilyen ciános technológiát alkalmazva. A képviselő szerint éppen ezért ezt a technológiát az Európai Unióban be kell tiltani, ahogy ez Magyarországon és Csehországban már megtörtént. Áder ehhez kérte a leendő biztos egyetértését és támogatását.

Janez Potocnik válaszában ígéretet tett arra, hogy részletesen meg fogja vizsgálni a kérdést, és leszögezte, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy a cianidos technológia valóban komoly környezetvédelmi veszélyt jelent, akkor azt uniós szinten is be kell tiltani.

Forrás: Ciánmentes Magyarországért!