A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Erősítsük meg a gazdák emberi jogait!--2017. 04. 03.

Csatlakozz a gazdák jogaiért küzdő mozgalomhoz, és kérd, hogy az EU és annak tagállamai vegyenek részt aktívan és jóhiszeműen „A gazdák és más, vidéken dolgozó emberek jogairól szóló ENSZ nyilatkozat” kidolgozásában.

Bővebben
Beszámoló a Közép-Tisza-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács civil küldöttjeként--2015. 04. 19.

Volt egyszer egy ember, aki felszállt a vonatra, mert utazni muszáj, és már nagyon várta, hogy megkérdezzék végre, hogy mi a véleménye az utazásról, mert régóta látta, hogy kompletten a másik irányba megy a vonat, mint ahová mennie kell, és el is terjedt, hogy meg fogják kérdezni az utasokat, hiszen illik. Szóval régóta várta a lehetőséget, s amikor végre kezébe kapta a kérdőívet, látja, hogy az útirányról nincs is benne kérdés, sőt még a következő útelágazások kapcsán is csak előre megadott lehetőségek közül lehet választani, hiszen a pálya kötött és a menetrend ki van adva – legalábbis így tudja mindenki.

Bővebben
Vélemény a Jelentős Vízgazdálkodási kérdések vitaanyagok kapcsán--2015. 03. 29.

Általában nagyon jónak tartjuk, hogy folyik ilyen tervezés, vagyis hogy felmerült, hogy vannak jelentős vízgazdálkodási kérdések, amikről szakmai vitákat kell folytatni, és hogy a szűkebb vízügyi szakmán kívüli érintetteket is be kell vonni a tervezésbe.

Bővebben
Vélemény a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról--2013. 11. 14.

A Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS-2) terjedelmes és tartalmas anyag, mennyiségileg és minőségileg is komoly munka – s ugyanígy a véleményezése is, amelyhez a kapott erőforrások szabtak olyasmi peremfeltételeket számunkra, mint az Ország további életének az éghajlatváltozás.

Bővebben
A kisléptékű termelés megerősítésének lehetőségei--2013. 10. 31.

A Rádió Orient vendégei voltak Szabadkai Andrea, a Kisléptékű Termékelőállítók Országos Érdekképviseleti Szövetség elnöke és Kujáni Katalin, nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tag. A műsort vezette: Már Anna. A beszélgetés meghallgatható vagy letölthető.

Bővebben
Érdekképviseleti szövetség alakult a kisléptékű termelés megerősítéséért--2013. 10. 22.

2013. október 20-án, Debrecenben megalakult a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseleti Szövetsége. A szervezet célja a kisléptékű gazdasági kezdeményezések működésének jogi és gazdasági feltételeit javítani, amivel a helyi gazdaság erősíthető.

Bővebben
Sikertörténet lehet a gyógynövény hazánkban!--2013. 10. 09.

Szabadkai Andrea az Echo TV Híradójában beszélt a kedvező EU bizottsági állásfoglalásról, melyet a Kislépték érdekképviselet kapott. A riport megtekinthető itt, a 14. perctől.

Bővebben
Kedvező EU Bizottsági állásfoglalás a kézműves gyógynövénytermékek értékesítéséről!--2013. 10. 07.

Kislépték érdekképviselet nevében levelet fogalmaztunk meg az Európai Bizottság számára, melyben arra kértünk választ, hogy a piacon, gazdaboltban, háztól történő értékesítés során maradhat-e a gyógyhatású vagy népi hagyományos gyógyászati kézműves termék megnevezés és forgalomba hozatal? Szükséges-e ezen termékeket laborvizsgálatokkal igazolt, aránytalan költséget jelentő hatóanyag vizsgálatoknak alávetni?

Bővebben
El a kezekkel a kishantosi biogazdaságtól! - nyílt levél--2013. 10. 02.

Mi, e nyílt levelet aláíró szervezetek és személyek elfogadhatatlannak tartjuk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntését, melynek alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ez év november 1-jétől egyetlen hektár állami föld bérletére sem lesz jogosult az eddig általa művelt területből. Ez egyenlő az európai hírű biogazdaság és népfőiskola halálos ítéletével.

Bővebben
Ne szavazzák meg a földforgalmi törvényt!--2013. 06. 21.

Egy nappal a zárószavazás előtt vált ismertté a Kormány álláspontját tükröző zárószavazás előtti módosító javaslat a földforgalmi törvénytervezethez. A földügyekben aktív hét civil szervezet szerint a törvény továbbra is lehetővé teszi a külföldiek földszerzését, és a nagybirtokrendszer fennmaradásának, további terjeszkedésének kedvez, ezért a javaslat elvetésére kérik a képviselőket.

Bővebben
A SZÖVET véleménye a Nemzeti Vízstratégiáról--2013. 06. 07.

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület véleménye a Vidékfejlesztési Minisztérium által készített Nemzeti Vízstratégiáról itt letölthető.

Bővebben
Kétszázkilenc civil szervezet szólította fel a Parlamentet a földtörvény átalakítására--2013. 06. 06.

Kétszázkilenc civil- és gazdaszervezet levelet intézett a parlamenti képviselőkhöz, hogy a földforgalmi törvényt csak jelentős módosításokkal fogadják el. A szervezetek szerint a jelenlegi törvénytervezet nem alkalmas arra, hogy az ország földvagyonát megvédje a külföldi tőkétől, biztosítsa a helyi közösségek hosszú távú életlehetőségét, megfékezze a tőkés nagyüzemek terjeszkedését és megteremtse a föld termőképességét megóvó fenntartható gazdálkodás alapjait.

Bővebben
Civilek sürgetik a földjogi szabályozás átalakítását--2013. 05. 15.

Civil szervezetek sürgetik a kormányt, hogy a földjogi szabályozást úgy alakítsa át, hogy az hatékonyan akadályozza meg a magyar termőterületek külföldi kézbe való jutását, illetve járuljon hozzá nagybirtokrendszer lebontásához.

Bővebben
Civil javaslatok a földjogi szabályozáshoz--2013. 05. 08.

Természet- és környezetvédelmi, illetve agrár-, vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezetek a földforgalmi és üzemszabályozási törvény kapcsán fogalmaznak meg részletes javaslatokat a Kormány, illetve az Országgyűlés felé. Az állásfoglalást készítő szervezetek szerint a földforgalmi törvény mélyreható átalakítására van szükség ahhoz, hogy ne a magyar vidék érdekeivel ellentétes hatásokat váltson ki.

Bővebben
Kié lesz a magyar föld?--2013. 02. 20.
 
 

141 civil szervezet és gazdatanács közösen értékelte a földforgalmi törvénytervezethez érkezett módosító indítványokat. A törvényjavaslatot korábban élesen bíráló szervezetek elsősorban Ángyán József és Bencsik János indítványait támogatják, amelyek elfogadásával a földtörvény a fenntarthatóságot és a vidék felemelkedésének ügyét szolgálná.

Bővebben
JOGSEGÉLY MENÜPONT elköltözött--2012. 12. 07.
 

Kistermelők, helyi termékek, piacok témában a friss JOGSEGÉLY cikkeinket a www.elotisza.hu honlapunkon találják.

Bővebben
JOGSEGÉLY ÖSSZESÍTŐ--2012. 08. 05.

A SZÖVET több éve nyújt jogsegélyt kistermelőknek, piacszervezőknek. Civil szervezetek által kért és adott útmutatókat is ismertetjük, továbbítjuk a közös érdekképviseleti munka során.

Bővebben
Harc a gyógynövényfronton--2011. 03. 17.

Drága és bonyolult eljárás elé néznek a gyógynövénytartalmú termékek gyártói, ha gyógyszerré szeretnék minősíttetni jól bevált, természetes alapanyagú medicináikat.

Bővebben
Magyar Termék rendelet társadalmi egyeztetése VÉLEMÉNYEZÉSEKKEL--2011. 03. 16.
 
 

 Az észrevételek beküldésének határideje: 2011. március 16. Észrevételeiket közvetlenül a jogifo@vm.gov.hu címre küldhetik magyar termék hivatkozással. A tervezet letölthető itt.

Bővebben
Útmutató: alaptermék, elsődleges termelés, feldolgozatlan termék, feldolgozott termék--2011. 03. 14.
 

A kistermelői rendelet és számos jogszabály használja ezen fogalmakat, de csak kevesen tudják mit is jelentenek. Segítségül összegyűjtöttük ezen fogalmak gyakorlati megközelítésű értelmezését.

Bővebben
Őstermelői, Kistermelői adóbevallás--2011. 02. 28.
 

A Dél-Alföldi Regionális Agrárkamarai Hírelvélben sok segítséget kaphatnak a 2010-es évi adóbevalláshoz. Szerkeszti a Bács-Kiskun, Békés, Csongrád Megyei Agrárkamara.
 

Bővebben
Falusi vendéglátó -kisérleti nyúl--2011. 02. 10.
 

Engedélyeztetési folyamatokat végigjárva érdekes tapasztalatokat gyűlytöttünk esettanulmányunk főszereplője segítségével. Falusi Vendégasztal szolgáltató (kistermelői rendelet módosítása után)

Bővebben
AKG BLÖFF avagy fajtamegőrzés a toronyból--2011. 01. 31.

 

Agrár Környezet Gazdálkodás (AKG). A sokféleséggel büszkélkedhető hagyományos gazdálkodás talán a leg környezet és emberbarátabb, mégsem ezt ösztönzik, SŐT...

 

Bővebben
"Mi Menzánk" az M1-en--2011. 01. 22.

A Ma Reggel 2010. 01.22-i adásában: Szabadkai Andrea-Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, elnökségi tag és Szakály Attila - étteremvezető. Téma: A Mi Menzánk program, helyi termékek a közétkeztetésben. A felvétel itt megtekinthető (16. perctől kezdődik)

Bővebben
Vágóhíd, kisvágóhíd, vágópont--2011. 01. 10.
 

A fogalmak magyarázata, jogi szabályozásai, a http://www.m70.hu/hu/cikk/vagohid/  oldalon.

Bővebben
Piac engedélyeztetés--2011. 01. 03.

A következő nagy civil összefogás, a termelői piacok, vásárok engedélyeztetésének és működtetésének megkönnyítése lesz, ehhez a Vidékfejlesztési Minisztérium is partner lenne, de a jelenlegi szabályozás a NGM és NEFM hatáskorébe tartozik. Itt egy megyei jogú város hamvába halt kísérlete:

Bővebben
Magánlakóházi élelmiszerelőállítás Jó Higiéniai Gyakorlata--2010. 12. 01.
 

Elkészült a "Zömében a saját gazdaság elsődleges termelésén alapuló értékesítés céljából kisléptékű magánházi élelmiszer előállítás és értékesítés, Jó Higiénia Gyakorlat útmutató" tervezete.

Bővebben
Út az életszerű a kistermelői szabályozás felé--2010. 11. 17.
 

Tárgyalást folytattak a kistermelők érdekképviseletét felvállaló társadalmi szervezetek képviselői a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával, Dr. Ángyán Józseffel. A civilek szerint még rengeteg a probléma a kistermelői élelmiszer-előállítás és -forgalmazás szabályozásában. A tárca a jogszabályi környezet felülvizsgálata során a szervezetek javaslatait is figyelembe veszi.

Bővebben
Könnyebb lesz a kisebb vágóhidak élete --2010. 11. 16.
 

Az agrártárca az unió által megengedett legnagyobb mértékben könnyítette a hazai vágóhidakat érintő szabályozást, mellyel leginkább a kistérségi ellátást, vagy magáncélra történő marha, sertés, juhvágást segíti elő. Bővebben a VM oldalán.

Bővebben
Kistermelői regisztráció és értékesítés--2010. 10. 18.
 

Hatályba lépett júliusban az új kistermelői rendelet. Ennek kapcsán kértünk Hatósági állásfoglalást, melyet a Vidékfejlesztési Minisztrérium, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak küldött tovább. MEGKAPTUK a válaszokat.

Bővebben
PÉK- PUKK..--2010. 10. 08.
 

Miért kell egy mobil kemencével rendezvényekre járó pékmesternek otthon kiépíteni kisüzemet?

Nem találok szavakat...

Bővebben
VPOP - Pálinka a Falusi vendégasztalon...--2010. 10. 07.
 

Az új jövedéki törvényt átolvasva sem láttam tisztán a falusi vendégasztal helyzetét, ezért kértem az állásfoglalást. Még van mit tenni. Először is el kell érni, hogy NE KELLJEN ÜZLET hozzá!

Bővebben
Ne szűkítsék a kistermelői KÖZVETLEN értékesítés lehetőségeit! --2010. 09. 12.
 

Ha egyetért csatlakozzon Ön is! Léterhoztunk a Facebook-on egy csoportot ahol bárki csatlakozhat a véleményhez. Egyénileg:  Csatlakozzon Ön is ide kattintva.

Szervezetek csatlakozását az info@elotisza.hu emailcímen (Szervezet neve, email, képviselője).

 

Bővebben
Pálinka/Párlat főzés és értékesítés SZEPTEMBER 27-től--2010. 08. 25.

Szeptember 27-től lehet magánfőzést végezni, illetve ekkortól adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat feltéve, hogy az a magánfőző háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál.

Bővebben
Jogszabály módosítást az organikus építkezésért!--2010. 08. 25.

Ősi építési technológiák, anyagok alkalmazását lehetetleníti el a 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet, ilyen techonlógiák a vályog, terméskő, illetve egyéb, a természetben fellelhető, az organikus építészet kelléktárát is meghatározó anyagok.  A jogszabály módosítására írt levelet a GAIA Alapítvány a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához, melyhez a csatlakozókat várják a gaia@gaiaalapitvany.hu email címen.

Bővebben
Pálinkafőzés és értékesítés--2010. 08. 23.
 

A VPOP-tól hatósági állásfoglalást kértünk az új, Pálinkára vonatkozó, szeptember 27-től hatályos szabályokról, a FALUSI VENDÉGASZTAL ÉS KISTERMELŐI értékesítés témában. Megkaptuk a választ.

Bővebben
HATÁLYOS kistermelői rendelet--2010. 08. 19.
 

A 65/2010. (V. 12.) FVM és a  4/2010. (VII. 5.) VM rendelete által módosított kistermelõi élelmiszer-termelés, -elõállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet. Letölthető dokumentum.

Bővebben
Útmutató a kistermelőknek - VM--2010. 08. 16.
 

A Vidékfejlesztési Minisztérium Útmutatót készített a kistermelői értékesítés elősegítése céljából. Az útmutató még nem ad választ a hatósági állásfoglalás kérésünkben feltett kérdésekre, de már nagy segítség a kistermelőknek.

Bővebben
Idénymunka - Új szabályozás augusztus 1-től--2010. 08. 16.
 

Kevesebb közterhet kell fizetni a mezőgazdasági idénymunka után, egyszerűsödik az adminisztráció és emelkedik a foglalkoztathatóság maximális időtartama.
 

Bővebben
Illetékmentes gazdaságátadás --2010. 08. 16.
 

Adó és illetékmentesen, apáról fiúra szállhat  a családon belüli gazdaság. Illetéktörvény módosításával, az új jogszabály  segíti az egymást követő nemzedékek kapcsolatának erősödését, a családon belüli gazdálkodás folytonosságát, stabilitását.

Bővebben
Magyar siker! GMO köztermesztés engedélyezése tagállami döntéskör--2010. 07. 26.
 

2010. július 13-án az Európai Unió illetékes Bizottsága egy olyan irányelv módosítási javaslatot terjesztett a tagállamok elé, amely az eddig közösségi szinten lévő GMO köztermesztés engedélyezését tagállami döntéskörbe helyezi. Ez a gyakorlatban azt jelenteni, hogy minden ország maga dönthet majd arról, hogy egy közösségi szinten elfogadott GMO fajtát enged-e saját területén termeszteni vagy sem.

Bővebben
A Fidesz vidékfejlesztési munkacsoportjának 21 pontja --2010. 07. 13.

Erőteljes agrárszabályozásbeli változásokat igényel a Fidesz országgyűlési frakciójának vidékfejlesztési munkacsoportja Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől. A 21 fő- és több alpontban összefoglalt listát teljes terjedelmében közöljük.

Bővebben
Új minisztérium, újabb esélyek a kistermelőknek és a vidéknek--2010. 07. 06.

2010. július 5-én lépett hatályba a 4/2010. (VII. 5.) VM jelű rendelet, mely újra módosította a kistermelői élelmiszerelőállításra és kereskedelemre vonatkozó előírásokat. A jogszabály olyan civil javaslatokat is tartalmaz, melyek a korábbi rendeletmódosításba nem kerülhettek bele. A változás újabb lehetőségeket is nyit a kistermelők számára.

Bővebben
Nemzetközi összehasonlítás --2010. 06. 02.
 

A kistermelők szabályozási környezetét hasonlítjuk össze (adó, értékesítési lehetőség, számlaadás) nemzetközi civil és szakmai kapcsolataink segítségével. A táblázat folyamatában bővítjük, pontosítjuk, ehhez segítséget szívesen fogadunk. Az összehasonlítás angol és német nyelven is olvasható. A munkát az NCA-DP-09-A-0142 pályázat támogatta.

 

Bővebben
Civil közös agrárpolitikai állásfoglalás--2010. 05. 21.

Az európai unió Közös Agrárpolitikája átfogó reform előtt áll. Alulírott civil szervezetek ezúton fejezzük ki közös álláspontunkat, egy olyan új KAP érdekében, mely a fenntartható, helyi, kisléptékű élelmiszerrendszereket támogatja.

Bővebben
Kitelepülési és regisztrációs díj--2010. 05. 21.
 

2009 ősze óta a termelőknek nem kell az alkalmi rendezvényekhez hatósági engedélyt kérni, és kitelepülési díjat fizetni.

Bővebben
Május 15-től hatályos az új kistermelői rendelet--2010. 05. 15.
 

2010. április 30-án tették közzé a közlönyben is az új 52/2010 (IV.30) FVM jelű módosult kistermelői rendeletet.

A főbb tartalmi változásokat összegyűjtöttük:

Bővebben
Mától több magyar élelmiszer lehet a boltokban--2010. 05. 15.

Könnyíti a helyi élelmiszerek piacra jutási esélyeit a május 15-én hatályba lépő kistermelői rendelet, amely rendkívül fontos tartalmi és mennyiségi változásokat is tartalmaz. Ezeknek köszönhetően fellendülhet a vidéki gazdaság és enyhülhet a válság okozta munkanélküliség.

Bővebben
FELPÖRGETHETI A VIDÉKI GAZDASÁGOT AZ ÚJ KISTERMELŐ RENDELET--2010. 04. 28.

Sikeres volt a civilek példátlan mértékű összefogása
Számos civil javaslatot tartalmaz a kistermelői rendelet hamarosan kihirdetésre kerülő módosításának utolsó verziója. 53 civilszervezet egy éven át dolgozott azért, hogy az új rendeletbe olyan elemek bekerüljenek, amelyek könnyítik a helyi élelmiszerek piacra jutási esélyeit, mert ezek segítségével fellendülhet a vidéki gazdaság és enyhülhet a válság okozta munkanélküliség. Ám a siker nem felhőtlen: egyes intézkedések újabb problémákat vetnek fel. Erről tartottak ma sajtótájékoztatót a civilek budapesti szakmai fórumuk szünetében. 

Bővebben
Változtak az őstermelők adózási feltételei--2010. 04. 28.

Több tekintetben módosul idén az őstermelők adózása. Az egyik fontos változás a kistermelőkre vonatkozó bevételi értékhatár emelkedése hétről 8 millió forintra. Ez azt is jelenti, hogy az őstermelők átalányadójára vonatkozó értékhatár is 8 millió forintra emelkedik.

Bővebben
Hatályba lépés előtt a kistermelői rendelet módosító javaslat--2010. 04. 10.
 

Közigazgatási egyeztetésen is túl van már a kistermelői
élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló FVM rendelet
tervezete. Az NCA-DP-09-A-0142 támogatta a ”A kisléptékű élelmiszer előállítás, értékesítés érdekvédelmi szövetsége” című programot. A tervezetet véleményezhette a  2010. március 22-ig többek között a FATOSZ és a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, Védegylet, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara, a Győr- Moson- Sopron Megyei Agrárkamara partnereink és a Jövő Nemzedéke OBH is. A döntéshozók megerősítették, hogy pár napon belül elfogadásra kerül a rendelet.

Bővebben
Állásfoglalás - 2010. március 27. Hortobágy--2010. 04. 02.

2010 OT egyik szekciója a SZÖVET, és a  Kincsünk a Piac és az Ökotárs Alapítvány levezetésével a "Kiléptékű (családi) élelmiszerelőállítók, értékesítők és a fogyasztók érdekképviselete" szekció volt. A szekción jelenlévők által megalkotott állásfoglalást a Zöld szervezetek Országos Tanácsa egyhangúlag megszavazta.

Állásfoglalás - Kisléptékű (családi) élelmiszerelőállítók, értékesítők és a fogyasztók érdekképviselete szekció; 2010. március 27. - Hortobágy

 

Bővebben
Hatósági állásfoglalás Piaci értékesítésről--2010. 03. 11.

Piacon, vásáron 2009 óta állati eredetű terméket, és növény eredetű feldolgozott terméket csak kistermelői nyilvántartásba vett termelő értékesíthet.
 

Bővebben
Új rendeletbe kerül, így megmarad a falusi vendégasztal --2009. 10. 24.
Október 20-án egyeztetés zajlott a Turisztikai Szakállamtitkárság és az FVM Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályával, és megegyezés született arról, hogy az október 1-jén hatályon kívül helyezésre került falusi és agroturisztikai tevékenységről szóló 136/2007. Korm. rendelet falusi vendégasztalra vonatkozó rendelkezései átemelésre kerülnek a jelenleg kidolgozás alatt álló új kistermelői FVM miniszteri tervezetbe.
Bővebben
Megjelent a szálláshely rendelet--2009. 10. 24.
 
Kedden kihirdették a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X .20.) Korm. rendeletet.
Bővebben
Termelői Vásár -Jogszabály módosítás kezdeményezése--2009. 09. 30.

A Kistermelői rendeletmódosításhoz csatlakozó civil szervezetek megküldték az Egészségügyi Minisztérium részére a módosító javaslatban megfogalmazott termelői vásár szabályozására vonatkozó előterjesztést. A javaslat ezen része ugyan is az előzetes egyeztetéseket figyelembe véve, nem a kistermelői rendeletbe fognak bekerülni, hanem a módosításokat a 35/1995 piac és vásártartásról szóló kormányrendeletben és a 59/1999 EÜM rendeletben kell elérni.

Bővebben
45 civil szervezet áll ki a falusi- és agroturizmus, őstermelők, kistermelők adómentességéért--2009. 09. 10.
A Magyar LEADER Szövetség, illetve a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetsége kezdeményezésével egyetértve 45 civil szervezet – köztük a Szövetség az Élő Tiszáért – tiltakozik a falusi és agroturizmus, az őstermelők, kistermelők személyi jövedelemadó kedvezményének eltörlése ellen.
Bővebben
Élelmiszer üzleten kívül is árusítható--2009. 08. 23.

Az elmúlt időszakban az MGSzH körlevelet juttatott el a települési önkormányzatoknak az alkalmi árusítás engedélyezésének élelmiszer-higiéniai és biztonsági feltételeiről. E szerint üzleten kívüli kereskedés útján élelmiszer nem forgalmazható, pl. falunapokon csak engedéllyel rendelkező, kitelepült éttermek főzhetnének.

Megkérdeztük a Minisztériumtól, hogy így van-e? Nem így van.

Bővebben
Disznóságok - tisztán--2009. 07. 28.
Egyszer s mindenkorra leszámol a kormány a falusi megélhetést biztosító kiegészítő tevékenységekkel. A falusi turizmus és az őstermelők adókedvezményei is megszűnnek 2010-től. Eltörlik a falusi vendégasztal szolgáltatásnak még a lehetőségét is. A házi disznóvágással egybekötött fizetővendéglátást azonban már nem lehet betiltani, mert eddig is tilos volt.
Bővebben
Magyar gyümölcs - fillérekért--2009. 07. 25.
A Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) termelői ezen a héten is folytatják nyári zöldség- és gyümölcsakciójukat, sőt, a kínálat feldolgozott termékekkel - lekvárokkal, szörpökkel, gyümölcslevekkel - is kiegészült. Amelyik gazda teheti, az egyszerűbb értékesítés és nagyobb haszon reményében feldolgoztatja áruját.
Bővebben
A miniszterek előtt a civil gazdaságélénkítő javaslat--2009. 05. 27.

A vidéki gazdaság élénkítését tenné lehetővé az a jogszabályi változtatás, amit civil szervezetek kezdeményeztek. A kistermelői élelmiszerfeldolgozást és forgalmazást segítené a javasolt rendeletmódosítás, melyet most a tervezet kidolgozói megküldtek a három illetékes miniszternek.

Bővebben
Civil gazdaságélénkítő javaslat--2009. 04. 20.

 


A Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) és a Védegylet nyilvánosságra hozta 17 civil szervezet közös jogszabálymódosítási csomagját, mellyel a hazai kistermelők helyzetét kívánják javítani. A kezdeményezők szerint, ha a javaslatok beépülnek a hazai jogrendbe, a vidéki gazdaság plusz állami támogatás nélkül is fellendülhet. A civilek április 20-áig várják az észrevételeket az általuk bemutatott javaslatokhoz.
Bővebben